Yoga Nidra

Ultieme rust en diepe ontspanning.

Yoga Nidra is de yoga van de slaap.

Op de meest eenvoudige en minst inspannende manier je stress verminderen, waarin jij je bewust leert te ontspannen, waardoor je lichaam en geest kunnen herstellen.

Yoga Nidra is een krachtige techniek, waarin je leert je bewust te ontspannen. Yoga Nidra is een systematische methode om volledige ontspanning teweeg te brengen.

De stapsgewijze opzet van Yoga Nidra zorgt ervoor dat je, door constant de instructies te volgen, wakker blijft en geen gelegenheid krijgt om weg te zakken in diepe slaap.

Yoga Nidra betekent slaap met een spoor van gewaar zijn. Het is een geestestoestand tussen waken en dromen in. Wanneer je Yoga Nidra beoefent, open je de diepere lagen van je geest.

In het yogasysteem wordt Yoga Nidra beschouwd als een vorm van Raja Yoga. Het behoort tot de hogere stadia van Patanjali’s Raja Yoga, omdat het in wezen een methode is van Pratyahara.

Deze ontspanningstoestand wordt bereikt door je naar binnen te keren, weg van uiterlijke ervaringen, door je zintuigen af te sluiten, het is complete ontspanning, omdat het geen concentratie oefening is

Slaap is een natuurlijke vorm van het terug trekken van de zintuigen (pratyahara).

Als je Yoga Nidra doet, dan kan de aard van je geest zich veranderen, ziekten kunnen worden genezen en je creatieve aanleg kan zich herstellen.

Je voert Yoga Nidra liggend uit op een matje of op bed. En je luistert naar/en volgt de begeleidende stem van de yogadocent.